maandag 20 januari 2014

"Gastronomie" in de zorg..Is dat mogelijk?

De voeding in de zorg. De afgelopen jaren is er veel veranderd in deze tak van horecasport. En de ontwikkelingen zijn bijna allemaal te herleiden naar de toegenomen bezuinigingen in de zorgsector. Wij horen het bijna wekelijks in de media dat er weer ergens een ziekenhuis moet sluiten of een zorginstelling voor ouderen op de schop gaat door deze ontwikkeling. Nu horen we maar weinig over het effect wat dat heeft in de voeding van de bewoners. Want laten we wel zijn, ook de keukens hebben te maken met bezuinigingen. Helaas is vaak de voeding cyclus in de organisatie dan ook een segment die wordt getroffen. Dit komt eigenlijk door de schrale kennis van zorgmanagers over de belangrijkheid van de voeding in de zorg. Want laten we wel zijn, smaak van voeding in zorginstellingen, men wordt er vaak niet blij van. Zeker als men kijkt naar de voedingswaarden van deze. Begrijpelijk, want als je door personele bezuinigingen wordt gedwongen te grijpen naar poedersoep en diepvries groenten dan weet je dat de kwaliteit zeer matig gaat worden.
Dit ondanks de feiten dat voeding èn aandacht naar de mens, dè primaire bodems zijn voor snel herstel èn een langer gezond leven.

Nu is het zo dat er verschillen zijn in de zorg. Je hebt de ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, bejaardentehuizen en de luxe ouderenzorg. De eerste twee zijn behoorlijk complex omdat er een groot aantal voedingspatronen zijn in de vorm van diëten, allergieën, en aanpassingen op de ziekte van de individuele mens in deze huizen. We weten allemaal dat er in deze twee veel gebruik wordt gemaakt van convenience in de vorm van voorbereide ingrediënten en dat komt door het handhaven van 3 standaards;

1) hygiëne ( zo min mogelijk tussenstations van ingrediënt naar bord)
2) “kwaliteit” (door gebruik van convenience heeft men een standaard product)
3) Personeel ( Minder handelingen, hoe minder koks, hoe rendabeler het wordt voor de jaarrekening)

Dus, ondanks de (vaak) mindere “kwaliteit” van deze twee instellingen, het is enigszins te verantwoorden waarom..... Is er een slag te behalen richting betere kwaliteit, smaak en voedingswaarden? Jazeker, maar dan moet er geld voor worden gereserveerd. Want vers koken is ook mogelijk in deze!

Maar er zijn nog twee takken in deze sector; de bejaardentehuizen en de luxe ouderenzorg.  Deze twee hebben voornamelijk te maken met de voortzetting van ons leven in combinatie met zorg. Ik bedoel, we worden oud, kunnen moeilijker zelfstandig wonen want we hebben vaker zorg nodig of we willen zorg graag dichtbij hebben. Dan zijn er twee opties. De mensen met mindere financiële middelen gaan naar een bejaardentehuis en diegene met een potje geld gaan naar serviceflats / residenties. Je zou zeggen dat er betreffende de portemonnee een groot verschil moet zijn tussen de twee kijkend naar de kwaliteit van de voeding ( want daar gaat dit blogbericht over) En ja, er zijn verschillen, maar raar genoeg vaak ook niet. 

Zoekt de verschillen?





Nu is het natuurlijk logisch dat er een verschil zit tussen de service en presentatie van het aangebodene. De ene betaald 4000,- per maand en de ander 600,- en daar heeft men dan ook recht op. Maar door ons werk in deze twee instellingen komen wij helaas tot de conclusie dat er buiten de presentatie om weinig verschil zit in het gebruik van ingrediënten en bereidingswijzen... In beiden wordt veelvuldig gebruik gemaakt van convenience in de vorm van poeders, diepvries, voor gegaarde vlees en vissoorten. Wij komen maar weinig vers bereide producten tegen, terwijl wij vaak zien dat er wel de tijd en mogelijkheid voor is, maar het lijkt wel de wil niet. ( En ook hierin scheren wij niet iedere instelling over de zelfde kam, maar komen wij het tè vaak tegen)
In deze sectoren wordt er tè weinig gekeken naar de wensen van de ouderen en de nood in voedingswaarden die zij nodig hebben. Vroeger kookten deze mensen thuis gewoon vers. Soms koken zij nog steeds zelf en dat heeft door onderzoek en vragen aan deze mensen vaak te maken met de matige kwaliteit èn het ontbreken van vers, die in deze huizen wordt geboden. En de reden, onder andere door het vers koken, zijn zij ook zo oud geworden. 

Wij, de latere generatie, worden steeds ouder door de ontwikkelingen in medicatie, en andere levensverlengende technieken. Wij, generatie 30 / 40 /50  jarigen en de generatie die na ons gaat komen krijgen grote problemen door het gebrek aan voedingswaarde die ons lichaam nodig heeft. En door het gebrek aan kennis over de nood in deze om ons leven zonder medicatie lang te leven. Overgewicht ( hart en vaatziekten), Diabetici ( Suikerziekte) door fastfood / energiedranken, toegevoegde zouten en suikers liggen de komende 10 / 20 jaar om de hoek. En wat te denken van gluten! Deze benadelen de opname van voedingsstoffen door de darmvlokken in ons lichaam. Gluten zijn ongezond en ook daar moet aan gewerkt worden door gebruik van glutenvrije producten.

Wat ouderen in hun voeding nodig hebben zijn voornamelijk vitamines, mineralen ,eiwitten, natuurlijke suikers. Dit om hun botten en spieren stevig te houden en de cellen vol te houden met energie zodoende sneller te genezen, energieker te voelen. 
Door het gebruik van o.a. poeder convenience als basis van soepen en toetjes krijgen deze mensen door toevoegingen veel zouten en verzadigde suikers binnen die slecht zijn voor hun hart en bloedvaten en die o.a. diabetes stimuleren. De groenten komen vaak uit de diepvries, buiten de strontgare bite van deze, bezitten ze vele malen minder voedingswaarde dan verse groenten. Aardappelen komen geschild binnen in zout! water en puree komt uit een pakje vol met zouten en smaakstoffen. Ja, dit gebeurd in allebei de instellingen. Eigenlijk worden deze keukens geleid door de industrie i.p.v. koks..

diepvries
vers










Waarom mousse maken uit een pakje  
 als het ook kan met verse aardbeien


Wij hoeven u niet te vertellen welke smaakvoller en gezonder is…

En zo is het met vele gerechten die geserveerd worden in deze instellingen. Er wordt zeer onderschattend gekeken naar de voeding voor ouderen in de service en zorg instellingen.
Wij van Koks4U vinden dat schadelijk voor de kwaliteit van onze samenleving omdat er eerder wordt gekozen voor rendement dan voor gezondheid van de mensen die betalen voor de service. 

En wat willen wij graag zien?.. Dat wij u de ogen openen dat gezonde, voedingswaardige maaltijden zèèr belangrijk zijn voor de gasten die verblijven in uw huizen. En dat wij hopen dat de managers zich hard gaan maken voor de gezondheid van deze mensen en een vuist maken tegen de verarming van de “gastronomie” in de zorg. Want laten wij wel zijn, heren en dames managers, ook u wordt oud! Ook uw ouders komen in deze huizen terecht en dan krijgen ook zij deze verarmde voeding als er niets veranderd… wilt U dat?

Voor diegene waarvan wij met dit blog de ogen hebben geopend staat hieronder wat wij van Koks4U kunnen doen in deze om uw bewoners een gezondere, voedingswaardiger leven te bieden.

Dat kan via;

1) Training van u kok(s) tijdens de productie en presentatie van de maaltijdsystemen.
2) Het opzetten van een maaltijden systeem in service en bejaardentehuizen wat inhoud!. Vers, voedzaam, smaakvol en gezond!
3) Wij verzorgen u een gezonde en voedingswaardige kookmanier en concept. En werken samen met uw koks en medewerkers aan een concept wat staat voor gezond!
4) U heeft geen koks in dienst ( ook dat bestaat) en u huurt onze chefs in om de maaltijden te verzorgen tegen de budgeten die u heeft, te verzorgen vanuit uw keuken en op onze! manier.

Nu, wij hopen,

Met culinaire groet,

team Koks4U
www.koks4u.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten