dinsdag 21 januari 2014

Een nieuwe trend?.. of de gewoonste zaak van de wereld?

Soms komen wij een culinaire stroming tegen die onze interesse dermate opwekt dat wij dat graag met u willen delen. Als we hier zo over schrijven dan zult u denken, wat is daar nieuw aan. En dan zullen wij gelijk zeggen, helemaal niets. Het is in voornamelijk de zuidelijke landen, eigenlijk door heel Europa ( buiten Nederland ) en daarbuiten een normaalste gang van zaken om op deze manier te eten. Sterker, onze nationale gourmetdagen als kerstmis zijn er afgeleidde van. Gezellig met de familie of vrienden eten... En weer denkt u, waar gaat dit over. Nu, dat gene wat wij in huiselijke kring doen, het gezamenlijk eten met de pannen op tafel. Scheppen uit de pan.. dat is wat wij zo gezellig vinden. Ongedwongen tafelen en pakken wat je wilt en het ook nog zelf mogen opscheppen.. wauw!..

Nederland is in de uit eten scene een plate service landje.... Thuis zijn we een opschep landje..
Wanneer wij uit eten gaan, bepaald de chef hoe en hoeveel wij het eten geserveerd krijgen. Of wij het nu teveel of te weinig vinden, dat doet er niet toe. Daarnaast staat het uit eten gaan bol van etiquette die vaak de ongedwongenheid in de kiem smoort. Nu is dat soms best leuk om jezelf in de watten te laten leggen door een goede chef en maître. Genieten van de gastronomie en prachtig opgemaakte borden leegeten en de mooiste wijnen drinken. Daar willen wij ook nog wel wat geld voor neerleggen. Maar waarom gaan wij toch vaker naar het eetcafè, de Griek, de Italiaan, om maar wat te noemen. Ja, het is een stuk goedkoper, maar ook meer ongedwongen. Je kunt eigenlijk meer jezelf zijn, gewoon meer zoals thuis..

Nu, wat is de stroming die wij echt weinig tegenkomen, maar wel èèn die de potentie heeft om een trend te worden. Aangezien wij zo bezig zijn met terug willen naar de basis. Dutch Cuisine, terroir, authentiek, ambacht, etc.. stellen wij u, die het nog niet kende, de meest authentieke manier van uit eten voor. Family style food.


Waarom zijn er zo weinig brasserieën, eetcafe`s, restaurants en cateraars die hier op in spelen. Wij van Koks4U hebben in het afgelopen half jaar 2 horecazaken naar deze manier van uit eten gaan omgezet. En met succes, gasten zijn er zeer enthousiast over, het ultieme thuisgevoel in een restaurant.
Wat houd het in? Stel u heeft een tafel van 6 zitten. Nu weten wij als horecamensen dat alles boven de 6 gasten a la carte een moeilijkheid geeft en de keuken al licht geïrriteerd raakt. Vaak moet je daarom als gast dan al verplicht een menu per tafel nemen.
Nu kunt u ook eens kijken naar de implementatie van de family style. U zet dan een selectie van de menukaart in schalen en pannen op tafel. Dat kan in gangen. Bijvoorbeeld, u serveert eerst een compilatie van de voorgerechten en dan de hoofd en de nagerechten. Wat zijn de voordelen.

1) U hoeft geen gerechten op te nemen, te annonceren, bij te houden wie wat heeft besteld.
2) U vraagt aan tafel of er diëten of allergieën zijn en voor de rest bepaald u wat er op tafel komt.
3) U kunt datgene opmaken wat u wenst. Als het maar een mooie combinatie is die uw zaak representeert.
4) Door de opmaak in pannen en schalen, bespaart u arbeidstijd in de keuken. De koks hoeven tenslotte geen borden op te maken.U kunt dus meer gasten bedienen en een hogere omzet.
5) Als u ook nog wijn en water op tafel zet. Gasten drinken dan meer omdat ze niet hoeven te wachten op de bediening die hun drankje opneemt en brengt.

wat zijn de nadelen? eeeuhhhh... niets, nada, nope. Oh ja, u moet een beetje investeren in serviesgoed.

Is het te boers? te informeel? te rommelig?.. nee, niets van dat. Sterker, wij vertellen, u kunt het zelfs invoeren in de middenklasse tot stersegment. Waarom? Het ligt er helemaal aan hoe en waarop u het presenteert. Ook Family style kan op een luxe, hedendaagse manier worden geserveerd.

Wij van Koks4U zien deze aloude manier van tafelen als een nieuwe stroming in de horeca. En wilt u hier meer over weten of wilt u het systeem implementeren in uw zaak? bel ons voor een oriënterend gesprek.

Met culinaire groet,

Team Koks4U
www.koks4u.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten